Tegenwoordig lijkt het leven gelijk te staan aan verandering. Er zijn dagelijks voorbeelden van nieuwe ontwikkelingen die ons leven in de komende 3 tot 30 jaar overhoop gaan gooien. Volgens de Singularity University, een instituut wat zich bezighoudt met aankomende veranderingen, is er sprake van een vierde revolutie. In deze revolutie komen de digitale, fysieke en biologische wereld samen. Mens en machine hebben nog nooit zo dichtbij elkaar gestaan en deze afstand gaat de komende jaren alleen nog maar kleiner worden. Dit heeft grote gevolgen tot de functie van de mens in de maatschappij, waardoor zingeving in het leven verandert. Hierdoor speelt zingeving op werk dan ook een steeds grotere rol.

Er is weinig tijd voor de gewone mens om zich aan te passen. Het werk van morgen is niet het werk van vandaag. Hele sectoren en beroepsgroepen zien ontwikkelingen waar de rol van de mens compleet verandert of zelfs vervaagt. Bijvoorbeeld de logistieke sector, waarin vrachtwagens straks door computers worden bestuurd. Of callcenters, waar het klantcontact straks uitsluitend via chatbots zou kunnen verlopen. De mens heeft zich altijd moeten aanpassen aan veranderende omgevingen. Maar door de extreme snelheid van veranderen, zal die aanpassing toenemend ingewikkeld worden. Het is niet ondenkbaar dat hier in de toekomst veel onrust door wordt gecreëerd. Om die onrust weg te nemen, wordt het zoeken naar een nieuwe zingeving op werk of in het leven in toenemende mate belangrijk.

Bedrijven en organisaties inspelen op de aanzwellende behoefte van generaties om zich verbonden te voelen. Deze verbondenheid geeft de rust die gezocht wordt in de hectiek van verandering. Vroeger stonden de missie en visie in een managementrapport beschreven. Vandaag zijn er legio bureaus die helpen achterhalen waarom een organisatie bestaat en vertalen dit naar (interne) uitingen. Deze bureaus zijn ontstaan door de vele signalen dat er behoefte aan verbondenheid is. Een zingeving op werk die een gevoel van erbij horen geeft. Het liefst iets met impact.

Gilette: The Best Men Can Get:

https://www.youtube.com/watch?v=koPmuEyP3a0

Waarom zingeving op werk
De enige constante in organisaties zijn de mensen die er werken. Mits we niet massaal naar Mars verhuizen, zijn wij een onmisbaar component van het werkende leven op aarde. Gecombineerd met alle veranderingen die we ervaren heeft dit een behoefte gecreëerd om ergens bij te horen. Daardoor hebben we steeds meer interesse in impact maken.

Hierdoor is zingeving op werk, of purpose, uitgegroeid tot een op zichzelf staande tak in de consultancy. In persoonlijke ontwikkelingstrajecten zijn we massaal op zoek naar meer duidelijkheid over wie we zijn en waarom we bestaan. Deze persoonlijke zoektocht wordt weerspiegeld in het bedrijfsleven. Organisaties proberen te achterhalen wat de reden van hun bestaan is. Welke impact heeft ons dagelijks werk op de wereld van morgen? Wat geeft zin aan ons dagelijks werk? Wat is ons grotere doel? Waarom bestaan we?

Zingeving op werk brengt verschillende mogelijkheden met zich mee:

  • Verbeteren van marketing uitingen;
  • Verhogen van aantal recruitment kandidaten;
  • Verhogen van binding personeel;
  • Startpunt van de strategische vorming.

Dit zijn mogelijke effecten, want het vereist wel altijd een bewuste aanpak en veel kleinere keuzes die passen bij de zingeving op werk. Indien een organisatie dit goed doorvoert kan het een stabiele fundering voor de toekomst zijn.

Nike: Dream Crazy:
http://www.youtube.com/watch?v=Fq2CvmgoO7I

Effecten van Zingeving

Elke organisatie heeft een eigen identiteit. Deze identiteit bepaalt voor een groot deel de zingeving. Een goede zingeving geeft richting aan de toekomst en inspireert mensen tot het leveren van een bijdrage. Er zijn veel voorbeelden van organisaties die een zingeving hebben omschreven waar mensen zich aan verbinden.

  • TED: Ideeën verspreiden.
  • Life is Good: De kracht van optimisme verspreiden.
  • IKEA: Een beter dagelijks leven creëren voor de meeste mensen.
  • Stratego: Jouw unieke weg vinden

Door een zingeving te formuleren die de essentie van het bestaan van de organisatie omschrijft, kan dit de mensen binnen de organisatie aan je binden. Zingeving is een extreem sterke tool voor recruitment en employer branding. Belangrijk is wel dat een zingeving juist wordt opgesteld. Veel organisaties maken hierin cruciale fouten. Vaak wordt een zingeving opgelegd door de organisatie of door een extern adviesbureau. De zingeving is dan meer een aspiratie of een marketing truck. De mensen in een organisatie voelen deze mismatch heel goed aan, waardoor het effect tegengesteld is.

Apple: Think Different:
https://www.youtube.com/watch?v=cFEarBzelBs

De winst van zingeving

Er zijn organisaties die juist geloven dat de zingeving op werk vooral draait om financiële gezondheid. Niet de doorgeslagen versie van winstmaximalisatie waardoor reorganisaties dagelijkse kost zijn, maar een stabiele winst creëren. Dit is niet automatisch een slecht uitgangspunt. Het kan een succesvolle organisatie bouwen waar mensen zich aan verbinden. Tegelijkertijd is het goed om te beseffen dat er achter winst altijd mensen schuilen. Een financieel gezonde organisatie bouwen geeft – over het algemeen – stabiliteit aan de organisatie. Hierdoor worden de werknemers in staat gesteld om thuis een veilige situatie te creëren.

Uiteindelijk focust de zingeving op werk bij elke organisatie zich op winst, mensen of duurzaamheid. Dit kan een interne of externe uitwerking hebben. Dat betekent dat sommige organisaties alles op alles zetten om de interne processen zo duurzaam mogelijk te maken of juist heel goed te zorgen voor het welzijn van de werknemers. Andere organisaties maken producten die een bijdrage leveren aan een beter milieu of een positieve impact hebben op het leven van de klant. Deze focus duidelijk krijgen helpt een organisatie om vervolgens de juiste woorden te verbinden aan het ogenschijnlijke ongrijpbare gevoel.

Alibaba: To The Greatness of Small:

https://www.youtube.com/watch?v=pPIBrSk9J9A

Zin-geving

De zingeving van een organisatie formuleren is geen must, het is een keuze. Wanneer een organisatie er voor kiest om een zingeving in kaart te brengen, begint het vaak bij de motivatie van de ondernemer om het bedrijf op te richten. Vervolgens heeft elke (emotionele) situatie, elk nieuw personeelslid en elke wel of niet genomen beslissing, een impact gehad op de ontwikkeling van de zingeving. Het onder woorden brengen van de exacte zingeving van een organisatie is een tijdsintensieve stap. Het is een puzzel van woorden om erachter te komen of het de juiste omschrijving van de zingeving is. Het resultaat kan een enorme impact hebben op alle aspecten van de organisatie in de toekomst.

De rol van zingeving in de maatschappij gaat extreem belangrijk worden. Het is dan ook te verwachten dat dit in organisaties ook cruciaal zal worden. Hoe er mee om te gaan en wat er mee te doen is optioneel, maar organisaties zullen er een bewuste keuze in moeten maken. Een van de vele aankomende veranderingen in ons continu veranderend bestaan.

Neem contact met ons op om jouw organisatie DNA in kaart te brengen.

Lijst met voorbeelden van zingeving op werk:

  • ING: Empowering people to stay a step ahead in life and in business
  • Life is Good: To spread the power of optimism.
  • sweetgreen: To inspire healthier communities by connecting people to real food.
  • Patagonia: Build the best product, cause no unnecessary harm, use business to inspire and implement solutions to the environmental crisis.
  • American Express: We work hard every day to make American Express the world’s most respected service brand.
  • Warby Parker: To offer designer eyewear at a revolutionary price, while leading the way for socially conscious businesses.
  • InvisionApp: Question Assumptions. Think Deeply. Iterate as a Lifestyle. Details, Details. Design is Everywhere. Integrity.
  • Honest Tea: To create and promote great-tasting, healthy, organic beverages.
  • IKEA: To create a better everyday life for the many people.
  • Nordstrom: To give customers the most compelling shopping experience possible.
  • Cradles to Crayons: Provides children from birth through age 12, living in homeless or low-income situations, with the essential items they need to thrive – at home, at school and at play.
  • Universal Health Services, Inc.: To provide superior quality healthcare services that: PATIENTS recommend to family and friends, PHYSICIANS prefer for their patients, PURCHASERS select for their clients, EMPLOYEES are proud of, and INVESTORS seek for long-term returns.
  • JetBlue: To inspire humanity – both in the air and on the ground.
  • Workday: To put people at the center of enterprise software.
  • Prezi: To reinvent how people share knowledge, tell stories, and inspire their audiences to act.
  • Tesla: To accelerate the world’s transition to sustainable energy.
  • Invisible Children: To end violence and exploitation facing our world’s most isolated and vulnerable communities.
  • TED: Spread ideas.