De belangrijke regels van feedback: Samen Groeien
We hebben een verkeerde relatie met feedback. Zo gebruiken nog veel mensen dingen als de hamburger aanpak. Een verouderde en slechte aanpak om mensen te helpen groeien. Het verdoezelt waar het echt om gaat. En zo zijn er nog meer oude technieken. Feedback kan een waardevol instrument zijn voor persoonlijke en professionele groei, maar het wordt vaak verkeerd begrepen en verkeerd toegepast. Er zijn een aantal belangrijke regels van feedback die wij gebruiken welke we graag delen.
Gezonde afspraak voor in een organisatie
Een van de belangrijke regels van feedback is een gezonde afspraak. Deze afspraak kan iedere organisatie helpen om een gezonde feedbackcultuur op te zetten. Stel dat je een eenvoudige regel invoert die de manier waarop we feedback geven en ontvangen ingrijpend verandert? Vanaf nu geven we alleen feedback als we bereid zijn om het zelf ook te ontvangen. Deze eenvoudige regel kan een gezonde beweging teweegbrengen in onze benadering van feedback en een positieve impact hebben op samenwerkingen.
Wederzijdse bereidheid om feedback te ontvangen
Een van de grootste hindernissen voor effectieve feedback is dat mensen vaak niet openstaan voor het ontvangen ervan. Te vaak zien mensen feedback als een bedreiging en reageren ze defensief. Maar wat als we ervan uitgaan dat degenen aan wie we feedback geven, net zo graag willen groeien als wij?
Stel je voor dat feedback wordt gezien als een kans om te leren en te verbeteren, in plaats van als een aanval. In zo’n wereld zouden mensen zich meer op hun gemak voelen bij het geven en ontvangen van feedback, en zou er een cultuur van voortdurende verbetering ontstaan. Dit maakt het een belangrijk startpunt voor de regels van feedback.
Vermijden van gemeenschappelijke fouten
Laten we enkele veelvoorkomende valkuilen bekijken wanneer we het hebben over de regels van feedback:
- Gelijke munt terugbetalen: Feedback geven moet niet worden gezien als een transactie waarbij je verwacht dat de ander onmiddellijk feedback teruggeeft. Het moet gericht zijn op het helpen van de ander, zonder verwachtingen van wederkerigheid. Dit bevordert samenwerking en groei.
- Directe reactie: Het is normaal om emotioneel te reageren op feedback, maar het is belangrijk om even de tijd te nemen om de feedback te laten bezinken voordat je reageert. Emoties kunnen onze reactie vertroebelen, dus het is vaak nuttig om te wachten voordat je reageert, zodat je met een kalme en doordachte reactie kunt komen.
- Ontkrachten van één woord of voorbeeld: Het is niet productief om elk detail van de feedback te betwisten. Het is waardevoller om de kern van de feedback te begrijpen en te zien hoe je kunt verbeteren. Als er onduidelijkheid is, kun je om verduidelijking vragen in plaats van de feedback direct te verwerpen.
- Slachtofferrol: Het is verleidelijk om in de slachtofferrol te kruipen wanneer we feedback ontvangen die we als kritiek ervaren. Maar in plaats van de schuld buiten onszelf te leggen, kunnen we de feedback gebruiken als een kans om onze eigen groei en ontwikkeling te stimuleren.
Kansen om feedback met impact te geven
Naast het vermijden van valkuilen, zijn er ook enkele nieuwe regels en technieken die we kunnen introduceren om feedback met meer impact te geven:
- Feedback context geven: Begin de feedback met een duidelijke context om de ontvanger te helpen begrijpen waarom de feedback wordt gegeven en welke impact het kan hebben op hun groei en succes.
- Feedback op gedrag, niet op de persoon: Richt de feedback op specifiek gedrag of prestaties, niet op de persoon zelf. Dit vermindert defensiviteit en maakt het gemakkelijker om de feedback te accepteren.
- Positieve feedback benadrukken: Naast constructieve kritiek, benadruk positieve aspecten van het werk of gedrag van de persoon. Dit bevordert een evenwichtige en opbouwende feedback benadering.
- Vraag om feedback: Moedig de ontvanger aan om zelf feedback te vragen. Dit creëert een cultuur waarin leren en groeien actief worden gestimuleerd.
- Verdiep je in de persoon: Geef feedback op basis van de kracht van een persoon in plaats van het benadrukken van zwaktes.
Feedback als een kans tot groei
Laten we feedback niet zien als een drempel, maar als een waardevolle kans om te groeien. Als we feedback geven, investeren we in de groei en ontwikkeling van anderen, en als we feedback ontvangen, krijgen we de kans om onszelf te verbeteren. Het is een wederzijdse uitwisseling van kennis en groei. Deze belangrijke regels van feedback leiden tot een omgeving waar mensen graag groeien.
Feedback is een krachtig instrument voor groei en ontwikkeling, maar het vereist een verandering in onze benadering. We moeten feedback niet zien als een aanval, maar als een kans om te leren en te verbeteren. Door constructieve taal te gebruiken, valkuilen te vermijden en open te staan voor feedback, kunnen we een cultuur van groei en samenwerking creëren. Deze regels van feedback geven ons allemaal de kans om te groeien zonder ongemak.
Nieuwsgierig?
Benieuwd hoe wij jou verder kunnen helpen groeien op het gebied van leiderschap? Plan een kennismakingsgesprek!