Aan het eind van een jaar heb je een heel duidelijk plan opgesteld voor het jaar erop. Je hebt goede discussies gevoerd, de uitkomsten zijn duidelijk op papier gezet en je hebt deze keer écht beslissingen genomen. Enkele maanden later kom je echter tot de ontdekking dat de strategie voor veel van jouw medewerkers nog bepaald geen abc’tje is. Hoe komt dat en wat kun je daaraan doen?

Vertaalslag

Los van andere veel voorkomende aspecten zoals teveel interne weerstand en het ontbreken van perspectief wordt in de praktijk vaak geen goede vertaalslag van de strategie gemaakt. Medewerkers moeten namelijk worden meegenomen in de uitkomst én het proces van de strategie, zodat iedereen begrijpt wat er besloten is en hoe ze hier met hun team en in hun eigen rol aan kunnen bijdragen.

Hier zijn een aantal belangrijke regels aan verbonden:

Regel 1: Leg de strategie in simpele taal uit. Zorg dat iedereen dezelfde taal spreekt. Of zorg dat jij hun taal spreekt. De kans is namelijk groot dat je naast babyboomers en generatie X ook millennials in dienst hebt. Jonge werknemers zijn opgegroeid met technologie en gewend aan een directe en snelle (mobiele) manier van communiceren. Houd dus in je communicatie rekening met die verschillende communicatiepatronen.

Regel 2: Herhaal de strategie continu, in alles wat je deelt en bespreekt.

Regel 3: Bepaal de impact. Vraag elk team om de impact van de strategie te bepalen.

Regel 4: Vraag om projecten. Daag mensen uit om na te denken over wat zij kunnen doen om de strategie te realiseren.

Regel 5: Praat over voortgang. Zorg dat iedereen regelmatig deelt waar ze staan.

Regel 6: Vier successen. Waardeer en beloon mensen die grote stappen zetten met hun werk.

Regel 7: Herhaal de strategie continu.

De strategie gaat pas echt leven als iedereen er actief mee bezig is. Zolang de strategie alleen een speeltje van de directie is, blijft de impact minimaal en kun je op plannen blijven wachten.