ArtikelEmpower growthLeiderschap

Wil jij verrast worden door je eigen medewerkers?

Deel dit bericht

De meeste leiders zeggen het niet hardop, maar ze hopen het stilletjes wel: een bedrijf waar dingen ontstaan die ze niet zelf hebben bedacht en waarvan de uitkomst hun verwachting ruimschoots overtreft. Dat is toch het ultieme geluksmoment van elke leider? Het betekent namelijk dat het bedrijf deels zonder hem of haar kan. De leider kan een stap terug nemen zonder dat de inspiratiebron opdroogt.

 

Wens uitspreken

Het lijkt eenvoudig en dat is het eigenlijk ook. Het begint namelijk met het hardop uitspreken van deze wens. Vraag medewerkers dus gewoon om out of the box te denken en met verrassende dingen te komen, en de kans is zeer groot dat dit ook gaat gebeuren. Dat komt omdat mensen hierdoor eigenaarschap, en daarmee de vrijheid en verantwoordelijkheid, krijgen om bijzondere dingen te doen. En om op die manier (een deel van) het bedrijf beter te maken dan het al is.

Jammer genoeg staan deze dingen nooit in een functieomschrijving: Jij hebt de verantwoordelijkheid en vrijheid om het bedrijf beter te maken. Zonder toestemming. Kost het geld, overleg het even.

 

Initiatief is fantastisch

Tegelijkertijd betekent het ook dat een leider op een bepaalde manier mag reageren als er iets ontstaat dat (nog) niet goed genoeg is. Benoem dat het initiatief op zichzelf fantastisch is. Moedig dit aan en leg uit hoe het volgende keer beter kan. Draai in elk geval ideeën en initiatieven niet meteen de nek om en maak duidelijk dat fouten maken ook mag (maar niet per se hoeft). Hiermee stimuleer je de ontwikkeling binnen je bedrijf en voelen mensen zich nog meer op hun plek in jouw organisatie.

Dus wil jij ook verrast worden? Vraag het dan gewoon!

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe wij jou verder kunnen helpen groeien op het gebied van strategie? Plan een kennismakingsgesprek!