ArtikelDefine the futureStrategie

Wat is een bedrijfsstrategie nou precies?

Deel dit bericht

Over het fenomeen strategie zijn talloze boeken volgeschreven. Dan maar ‘even’ googelen is met 300 miljoen hits op de zoekterm ‘strategie’ en zelfs 4,5 miljard (!) op ‘strategy’ ook geen optie. En toch gaan wij proberen om er in een paar minuten leestijd iets zinnigs over te zeggen. Het scheelt je in elk geval veel tijdrovend leeswerk voordat je een hutje op de hei opzoekt.

 

Optimale groei

Bij Stratego Development hebben we het wiel in alle eerlijkheid ook niet helemaal zelf uitgevonden. Wel hebben we onze visie op strategie verbonden aan de strategische concepten die impact maken om bedrijven daarmee soepel van A naar B te brengen. Om uit te leggen wat wij onder strategie verstaan, hanteren we wat we zelf het Growth Empowerment Model (GEM) noemen. Aan de hand van dit model helpen we al jaren zakelijke ‘pareltjes’, of ‘edelsteentjes’ (gems), tot optimale groei te komen.

 

DNA en leiderschapsbelofte

Alles begint bij de purpose, of bestaansreden, van jouw bedrijf. Met andere woorden: waar geloven we in en waarom doen we wat we doen? Een goede purpose is dusdanig (ruim) geformuleerd dat je er in bijvoorbeeld crisistijd ook tot andere keuzes mee kunt komen. De purpose is onlosmakelijk verbonden met jouw identiteit c.q. bedrijfs-DNA. De purpose en de identiteit vormen de basis voor de visie & ambitie, de kernwaarden en de leiderschapsbelofte. Die belofte is een concrete vertaling van waar je je als manager aan verbindt en waar je je naar gedraagt. Iets wat je altijd van hem of haar mag verwachten. En dan niet gemaakt of geforceerd, maar authentiek.

 

Routekaart strategie

Visie kun je weer zien als alles ‘achter de horizon’, oftewel een ver toekomstbeeld. Zelfs tot na onze eigen tijd op aarde zogezegd. Ambitie is een stuk dichterbij en als het ware de spreekwoordelijke stip op de horizon waar je als bedrijf naar toe beweegt. De ambitie is een belangrijk en handig hulpmiddel voor het bepalen van de (richting van de) strategie. Als die richting eenmaal helder is, kan de routekaart van de strategie worden ingevuld. Met andere woorden: wat gaan we op alle niveaus en afdelingen van de organisatie allemaal doen om de ambitie te realiseren? De gekozen strategie moet volledig in lijn zijn met jouw identiteit/DNA.

 

Onderscheidend

Om die identiteit zo goed mogelijk te bepalen, beginnen we elk klanttraject steevast met een uitgebreide DNA-scan. Hierbij worden aspecten zoals bestaansreden, organisatiestructuur en hiërarchie, cultuur, krachten van mensen en de manier van communiceren geïnventariseerd. Het in kaart brengen van jouw bedrijfs-DNA en de rol van leiderschap in de bepaling en uitvoering van de strategie zijn aspecten waar we ons als Stratego Development in onderscheiden. En waar logischerwijs voor klanten ook de grootste toegevoegde waarde zit. Dus worstelt jouw organisatie met strategische vraagstukken en/of de rol van leiderschap hierin?

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe wij jou verder kunnen helpen groeien op het gebied van strategie? Plan een kennismakingsgesprek!