ArtikelIdentity is the keyStrategie

Wat bezielt ons bij Stratego Development?

Deel dit bericht

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom je elke dag je wekker zet die je uit je comfortabele, warme bed en mooie dromen jaagt om aan het werk te gaan? Wij wel. Niet om rijk te worden, want dan hadden we beter een hippe app kunnen ontwikkelen. Waar wij in geloven is dat de wereld pas verandert als organisaties echt durven te groeien.

 

Minischakeltje

Om dat te bereiken hadden we natuurlijk ook bij ‘the big four’ kunnen gaan werken. Die accountants- en consultancykantoren werken echter veelal vanuit een one-size-fits-all aanpak en dat is nou precies waar wij niet in geloven. Wie ooit twee volledig identieke organisaties heeft gezien, mag het wat ons betreft zeggen. Bovendien ben je daar maar een minischakeltje in een groot geheel en zie je weinig resultaat van je inspanningen. Als die er al zijn, dan is de kans groot dat een managing partner er met de credits vandoor gaat. Tot slot pretenderen wij in alle eerlijkheid niet overal specialist in te zijn. En durven wij klanten waar nodig wél door te verwijzen.

 

Bedrijfs-DNA

Als studenten samenwonend spraken de oprichters van Stratego Development, de broers Alexander en Michael Pronk, regelmatig over dit soort gedeelde frustraties. Organisatieadvies is altijd maatwerk en hoewel bijvoorbeeld in veel mkb-bedrijven een holacratische aanpak (zelfsturende, autonome organisatie) goed werkt, is een strakke hiërarchie echt niet alleen in het leger effectief. Daar komt bij dat je je bedrijfs-DNA niet zomaar opzij kunt zetten en dat ook niet hoeft te doen. Sterker nog: de roots van jouw organisatie zijn niet alleen mede bepalend voor je drive, maar ook voor je missie en strategie. Alleen kunnen er redenen ontstaan om die wat te verleggen.

 

‘Hidden gems’

Daar waar wij vijf jaar geleden, bij de start van Stratego Development, de focus hadden liggen op het ontrafelen van DNA van klanten en op adviesgesprekken, zijn wij ons de laatste tijd ook gaan richten op organisaties helpen veranderen middels interactieve (en intensieve!) groepssessies. Die veranderingen hebben enerzijds betrekking op strategische verandering en anderzijds op verandering in leiderschap. Klanten die we graag verder helpen, zijn wat we zelf de ‘hidden gems’ noemen. Oftewel verborgen mkb-pareltjes waar je bij wijze van spreken al honderd keer langs bent gereden zonder te weten wat voor bijzonders ze daar allemaal doen. Hoe we dat concreet aanpakken, leggen we graag in een volgende blog uit.

 

Veel vertrouwen

In de context van deze blog wie wij nou eigenlijk zijn, waren we ook benieuwd naar hoe onze medewerkers ons zien. En of dat matcht met wie wij denken te zijn. Chloë Zuijdwijk, zowel de jongste als langstzittende strategisch consultant, had hier wel duidelijke ideeën over. “Ik ben twee jaar geleden tijdens mijn pre-master parttime aan de slag gegaan. Daarvoor werkte ik bij een marketingbureau dat klant was van Stratego en daar heb ik Michael geïnterviewd voor mijn scriptie. Er was meteen een goede klik en wat later ben ik in dienst gekomen. We krijgen als medewerkers heel veel vertrouwen en ruimte voor zelfsturing. Ik ken weinig leeftijdsgenoten die zoveel mogen doen als ik nu al voor klanten doe.”

 

Typerend

“Verder vind ik het heel prettig dat je als consultant resultaat van je werk ziet en daar ook de credits voor krijgt. Daarnaast is er volop ruimte om successen zowel met het team als samen met de klant te vieren. We zijn met nadruk geen one-trick pony, maar gaan altijd voor een aanpak en plan dat voor iedere klant uniek is. Net als de klant zelf dus. Laatst hadden we een lead die meerdere adviesbureaus had uitgenodigd voor een strategiesessie. Waar andere bureaus tot in detail vertelden hoe zij het zouden aanpakken, antwoordde Michael met de opmerking ‘Ga eerst maar eens nadenken wat je zelf echt wilt’. Dat is typerend voor waar Stratego Development voor staat.”

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe wij jou verder kunnen helpen groeien op het gebied van strategie? Plan een kennismakingsgesprek!