ArtikelDefine the futureStrategie

Waarom bestaat jouw organisatie eigenlijk?

Deel dit bericht

Bestaansrecht, purpose, hoger doel, motto, overtuiging, rechtvaardiging of, iets tastbaarder geformuleerd: kompas of vizier. Welke naam je er ook aan geeft, elke organisatie heeft als het goed is een soort hoger doel waarop alle activiteiten zijn afgestemd. Die zoektocht onderneemt echter niet iedereen, terwijl het juist een enorme kracht kan zijn. In extreme gevallen kan een onjuist opgestelde ‘purpose’ zelfs het verschil maken tussen overleven en als bedrijf ten onder gaan.

 

IJsblokken of verkoeling verkopen

Vroeger zaagden bedrijven ijsblokken uit en vervoerden die bijvoorbeeld op sleetjes, net als in de film Frozen, om ze te verkopen voor koelingsdoeleinden. Als hun purpose was geweest om ijsblokken van A naar B te verplaatsen, dan waren ze vrijwel direct verdwenen bij de introductie van de koelkast. Als hun missie echter was geweest om ‘verkoeling’ te brengen in plaats van ijsblokken verkopen, dan had deze abstracte propositie continu richting kunnen geven aan hun strategie, en veranderingen daarin. En hadden ze nu waarschijnlijk een geactualiseerde en concrete propositie gehad en het als bedrijf overleefd.

 

Abstract definiëren

Het gaat dus om een tijdloze en niet te concreet geformuleerde voedingsbodem voor keuzes die je als organisatie maakt en nog gaat maken. Een ander, moderner voorbeeld is de Amerikaanse videoverhuurketen Blockbuster. Die is bijna failliet gegaan toen online en on-demand films en series bekijken opkwam. Als hun purpose was geweest om entertainment in huiskamers te brengen in plaats van videobanden verhuren, dan waren ze sneller overgestapt van fysiek naar digitaal. Door de purpose abstract te definiëren kan deze in de toekomst leidend zijn in de ontwikkeling van nieuwe technologieën die nu nog niet bestaan.

 

‘Define the future, empower growth’

Daarnaast is de energie van een purpose intern niet uit te drukken in geld. Een goede purpose is iets waar mensen zich graag aan verbinden. Het ontsluit een bijna activistisch gevoel. Mensen voelen zich thuis doordat ze bijdragen aan iets wat ze belangrijk vinden. Dat is momenteel heel actueel gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Zelf hanteren we ‘Define the future, empower growth’ om zowel medewerkers als klanten te helpen hun toekomstbeeld helder te krijgen en groei te faciliteren. Die groei gaat veel verder dan het financiële resultaat. Het gaat om de volledige groei van alles en iedereen in het bedrijf.

 

Leiderschapsbelofte

Wij helpen organisaties om de purpose kernachtig te formuleren en doorlopend in strategie, keuzes, investeringen en activiteiten centraal te stellen. Het is tot slot van belang om deze naar alle stakeholders eenduidig en continu te communiceren. Dan gaat het echt leven. Onze leiderschapsbelofte is daar een mooie manier voor. Mits die voorbeeldfunctie van het management en hun commitment authentiek zijn, zal dit het draagvlak binnen de organisatie merkbaar bevorderen.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe wij jou verder kunnen helpen groeien op het gebied van strategie? Plan een kennismakingsgesprek!