ArtikelDefine the futureStrategie

Organisatie Fundering

Deel dit bericht

Wat is organisatie fundering en waarom is het belangrijk?

Net als bij mensen, zijn er een aantal elementaire onderdelen in een organisatie die invloed uitoefenen op de organisatie. Deze elementaire onderdelen zijn de organisatie fundering van iedere organisatie en beïnvloeden de rest van het DNA.

 

Bestaansjaren

Bij vlagen lijkt het alsof startups pas sinds de 21ste eeuw bestaan met unieke uitdagingen. Maar startups hebben altijd bestaan. Sinds het ontstaan van Kongō Gumi, het oudste bedrijf op aarde, hebben bedrijven “startup” uitdagingen. Ze hebben altijd voor vergelijkbare kansen en bedreigingen gestaan.

Zo zijn de eerste jaren het gevaarlijkst. Zonder naamsbekendheid moet er een plek worden verworven en het product of dienst moet nog geaccepteerd worden. Het bestaansrecht in de markt moet worden bewezen. Niet voor niets leiden organisaties in de eerste drie jaar normaliter verlies.

Bovendien, moet elk van de 8 organisatie fundering onderdelen nog worden ontwikkeld en dat kost tijd. De verantwoordelijkheid van de onderdelen worden gedragen door een select groepje mensen. Hierdoor is focus een dagelijkse uitdaging. De ondernemer is marketeer, business developer, productontwikkelaar, projectmanager, etc.

 

Aantal werknemers

Het aantal mensen werkzaam in een organisatie is een cruciaal onderdeel van de organisatie fundering. Er zijn vaak veel overeenkomende uitdagingen bij organisaties van vergelijkbare groottes. Het interessante is dat bij grotere organisaties uitdagingen aanwezig zijn die gesneden koek zijn voor kleinere organisaties. Ook vice versa werkt het zo.

Kleinere organisaties weten vaak heel goed waar ze het voor doen. De mensen binnen de organisatie kunnen zich goed vinden in de waarden en normen die er heersen. Doorgaans speelt politiek een kleine rol en is verandering aan de orde van de dag.

Dit sluit volledig aan bij de veel voorkomende uitdagingen van grotere organisaties. Politiek en bureaucratie maken de organisatie traag in aanpassingen en verandering. Mensen verbinden aan de cultuur en als organisatie ergens voor staan is meestal een uitdaging.

Mede “dankzij” die bureaucratie zijn grotere organisaties vaak goed in structurering en het hanteren van werkende systemen. Het HR-traject, de sales pijpleiding en andere processen zijn doorgaans goed in kaart gebracht. Specialismes zorgen ervoor dat de mensen minder last hebben van focus splitsing. Tegelijkertijd worden samenwerking en afstemming plotseling een uitdaging.

Tussen groot en klein zitten nog allerlei stappen met unieke uitdagingen die passen bij iedere fase. Een organisatie kan stappen nemen om zich voor te bereiden op een grotere organisatie, maar uiteindelijk bepaalt het aantal mensen hoe sterk deze ontwikkeling plaatsvindt.

 

Financiële gezondheid

De financiële gezondheid van een organisatie heeft ontzettend veel impact op de organisatie fundering. Het kan de cultuur onder druk zetten, mensen ongelukkig maken, communicatie verslechteren of de strategie beïnvloeden. Het is dan ook ontzettend belangrijk om de financiële gezondheid van een organisatie duidelijk voor ogen te hebben.

Financiën kunnen uitgelezen worden door experts als bloedwaarden door een dokter. Waar de dokter in de cijfers ontdekt wat voor gezondheidsuitdagingen je hebt, kan een expert in de financiële waarden van een organisatie zien waar de gezondheidsuitdagingen liggen van diezelfde organisatie. Dit deel van de fundering is een terugkerend fenomeen, onafhankelijk van het formaat van de organisatie. Echter de complexiteit neemt toe naarmate het bedrijf in formaat toeneemt.

Uiteindelijk is het belangrijk dat een organisatie de juiste balans weet te vinden tussen investeren en terugverdienen.

 

Sector

De sector waar een bedrijf in opereert heeft invloed op wat voor type mensen er in de organisatie werken. Daarom zijn de sectoren zo van invloed op de organisatie fundering. Wanneer je met grondstoffen werkt zijn de uitdagingen die je hebt anders dan wanneer je commerciële dienstverlening levert. Wanneer je iets produceert kijk je anders naar productiviteit dan in de dienstensector.

Het is dus belangrijk om te weten of je opereert in de primaire, secundaire, tertiaire of quartaire sector. Deze sectoren geven richting aan de interne en externe factoren. Hierdoor bepaalt de sector het belang van interne componenten zoals strategie, flexibiliteit, proces oriëntatie en klant contact. Aan de andere kant bepaalt het ook de focus die er op de externe factoren liggen zoals trends, de markt, concurrenten en klant verwachting.

 

Organisatie fundering: wat betekent het?

Organisatie fundering uitzoeken is het gemakkelijkste van alle 8 onderdelen. De vragen en antwoorden zijn rechtdoorzee. Het is vooral lastig om te bepalen wat het betekent voor een organisatie. Deze betekenis kan een sterke invloed op het DNA hebben. Neem contact met ons op om jouw organisatie DNA in kaart te brengen.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe wij jou verder kunnen helpen groeien op het gebied van strategie? Plan een kennismakingsgesprek!