Ondernemers en de kunst van het loslaten
Als je googelt op ‘valkuilen voor ondernemers’, dan zou je als ondernemer in de dop bijna je ambities gaan heroverwegen. Bijna. Want een ‘echte’ ondernemer laat zich natuurlijk door niets of niemand afstoppen. Dat is tegelijk een kracht en een kwaal, bijvoorbeeld waar het gaat om het stellen van de juiste prioriteiten en time management. Die kwalen zijn echter, met wat hulp van buitenaf, goed te ‘behandelen’.
Geniale ingevingen
Je kent ze vast wel, en misschien ben jij er zelf wel één: ondernemers die boordevol ideeën en ambities zitten en dagelijks meerdere geniale ingevingen hebben. Zonder meer boeiend om naar te luisteren tijdens een borrelpraatje, maar als medewerker is dat een heel ander verhaal. Hij of zij wil namelijk al die ideeën het liefst allemaal realiseren en bij voorkeur meteen. En dat gaat niet. In een klein bedrijf kunnen ze daar nog wel eens ver mee komen door alles zelf te doen, maar in een groeiend of groter bedrijf kun je niet op tien borden tegelijk schaken.
Meerdere wegen naar Rome
Ondernemers moeten dus niet alleen het perfecte plaatje in hun hoofd loslaten, maar ook werkzaamheden en het stellen van prioriteiten deels uit handen geven. Dat kan pijn doen, want het is tenslotte wel hun kindje. Maar ook kinderen gaan steeds meer zelf doen en vanaf hun puberteit steeds meer zelf keuzes maken. En zo hoort het in het bedrijfsleven ook te gaan. De keuzes die een team maakt, of wil maken, kunnen afwijken van die van de ondernemer. Maar ze kunnen ook een verrijking zijn, omdat er meer wegen naar Rome leiden.
Verwarrend en demotiverend
Door steeds meer keuzes aan medewerkers over te laten, krijgen zij net als een opgroeiend kind vanzelf meer zelfvertrouwen en motivatie. Hiermee voorkom je bovendien dat je als ondernemer voortdurend andere prioriteiten gaat stellen. Dit is niet alleen erg verwarrend voor medewerkers, maar werkt bovendien demotiverend. Een belangrijke rol die de ondernemer altijd houdt is om ervoor te zorgen dat keuzes en prioriteiten binnen de bedrijfsstrategie passen. En natuurlijk kan hij of zij zo nu en dan ad hoc, en soms last minute, bepaalde prioriteiten bijstellen. Zolang dat goed en tijdig naar medewerkers wordt gecommuniceerd en toegelicht, zal dat geen problemen opleveren.
Spiegel voorhouden
Waar de meeste jongvolwassenen je echter doorgaans wél durven tegen te spreken, is dat met medewerkers en andere stakeholders in een bedrijf lang niet altijd het geval. En daar is een belangrijke rol voor Stratego Development weggelegd. Als externe partij fungeren we als een soort vertrouwenspersoon en als sparringpartner voor de ondernemer, en houden we hem of haar regelmatig een spiegel voor. Wij kunnen en durven de ondernemer nou juist wél met de vraag te confronteren die niemand durft te stellen. Of de ondernemer erop te wijzen dat zijn of haar keuze naar ons idee niet past binnen de gekozen strategie. Op deze manier houden we iedereen scherp en wordt de strategie op de lange termijn in de organisatie geborgd.
Nieuwsgierig?
Benieuwd hoe wij jou verder kunnen helpen groeien op het gebied van leiderschap? Plan een kennismakingsgesprek!