ArtikelEmpower growthStrategie

Hoe veranker je jouw strategie binnen de organisatie?

Deel dit bericht

Voor een blog over het waarborgen van de gekozen strategie in organisaties, met een mooi woord strategic alignment, hadden we graag Louis van Gaal wat vragen gesteld. Die is immers momenteel erg druk met wereldkampioen worden en is als geen ander in staat om te waarborgen dat alle aspecten van zijn organisatie zijn afgestemd op de realisatie van de gekozen strategie. Dan maar zonder de bondscoach.

 

Verantwoording afleggen

Hoewel we ons natuurlijk niet met Van Gaal durven te vergelijken, hebben ook wij onze eigen methodiek om onze bedrijfsstrategie te verankeren en er niet van af te wijken. Dat begint bij het organisatie en management platform monday.com, waarin we alles rondom strategie gedetailleerd vastleggen. Denk hierbij aan zaken als onze visie, missie, purpose en de leiderschapsbelofte. In tegenstelling tot veel organisaties die met een langetermijnstrategie werken, doen wij dat elk kwartaal. Door dit vast te leggen en inzichtelijk te maken, is het voor iedereen altijd duidelijk wat er van hem of haar wordt verwacht. En kan iedereen er ook op worden aangesproken wanneer hij of zij er in de gestelde taken van afwijkt (accountability).

 

Niet statisch

Daarnaast houden we elkaar om de week op hoogte houden van de voortgang en stellen we elkaar de vraag wat we van anderen nodig hebben bij de uitvoering van taken. Dat betekent ook dat we eerlijk aangeven naar elkaar wanneer we ergens onverwacht mee vastlopen. Door veranderde marktomstandigheden zoals scherpere concurrentie, een overname of nieuwe wet- en regelgeving, kan het noodzakelijk zijn om de strategie aan te passen. Een bedrijfsstrategie is dus niet statisch. Blijf daarbij wel dicht bij jezelf, zodat de gewijzigde koers voor alle stakeholders geloofwaardig blijft.

 

Weerstand voorkomen

Door een aangepaste of geheel nieuwe strategie voor medewerkers tot ‘hapklare brokken’ terug te brengen, krijgen medewerkers meer inzicht in hun persoonlijke rol in het grotere geheel. Daarmee kun je veel weerstand voorkomen. Zowel bij een koerswijziging als bij een al langer geldende strategie is het verstandig om de strategie zoveel mogelijk voor medewerkers te visualiseren. En liefst niet alleen in bijvoorbeeld de kantine, maar ook gewoon op de afdeling met iets ludieks of luchtigs aan de muur en sticky notes op pc’s en laptops.

Onze rol als adviseurs is niet alleen om te helpen bij het bepalen van de strategie, maar ook om klanten als ‘brand guardians’ scherp te houden bij de executie van hun strategie. Zodat het balletje de goede kant op blijft rollen, namelijk richting het doel…

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het formuleren en/of uitvoeren van jouw bedrijfsstrategie? Neem dan zeker contact met ons op via: hello@strategodevelopment.com

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe wij jou verder kunnen helpen groeien op het gebied van strategie? Plan een kennismakingsgesprek!