ArtikelEmpower growthStrategie

Een strategie bedenken is niet moeilijk. Uitvoeren wel

Deel dit bericht

Met de hele directie naar een hutje op de hei. Daar voeren we allemaal goede gesprekken en we bedenken allemaal prachtige plannen. Vol energie laten we aan het eind van de tweedaagse sessie het veelbezochte hutje, nog net niet high-fivend, achter ons. We gaan het dit jaar anders doen, maken we onszelf wijs. Zeven maanden later staan we nog steeds met lege handen.

 

Niet meer dan een mooie herinnering

Hoe is het toch mogelijk dat zoveel directies in Nederland in dat hutje op de hei wel alle goede voornemens bedenkt en uitspreekt, maar dat die sessie maanden later niets meer heeft opgeleverd dan een mooie herinnering? En misschien wat leuke foto’s van grazende schapen. Er zijn drie simpele redenen voor:

 

Reden 1: Ja, zonder een hoe

De directie weet precies wat er moet gebeuren, maar heeft niet uitgewerkt hoe dat wordt aangevlogen. Alsof je uitspreekt dat je tien kilo gaat afvallen, maar er niet bij zegt hoe je dat gaat doen. Als je niet afspreekt om twee keer per week te gaan hardlopen en 100 gram groente per dag te gaan eten, ga je hoogstwaarschijnlijk geen gram afvallen. Bij een bedrijf werkt het net zo. Als je uitspreekt dat je een nieuw product wilt ontwikkelen, maar niet bedenkt hoe je dat gaat doen en wie je daarvoor nodig hebt, dan gebeurt het niet.

 

Reden 2: We doen het alleen

De meeste strategische plannen in een bedrijf liggen op het bordje van een directeur. Deze directeur heeft eigenlijk geen tijd, maar in de energie van de tweedaagse trekt hij of zij de verantwoordelijkheid naar zich toe. Vervolgens wordt de verantwoordelijkheid niet gedeeld. Maak dus iemand in het team verantwoordelijk om de bijbehorende werkzaamheden uit te voeren en opeens lukt het wel. Als directeur kun je dan inspireren, bijsturen en motiveren. Je bent dan niet zelf het projectplan aan het typen.

 

Reden 3: De operatie kan niet zonder ons

Dit is een belemmering die tussen onze oren zit. Wij denken dat het bedrijf niet zonder de directeur kan. Omdat we het niet vragen en omdat we graag zelf de touwtjes in handen houden. Niemand kan het immers zo goed als wij. In dat geval maak je de operatie de allerbelangrijkste verantwoordelijkheid van jouw rol. En is er geen ruimte of tijd voor een strategisch project.

Dus als je de volgende keer weer met de directie de hei gaat opzoeken, doe het eens anders. De klanten die wij helpen, werken iedere dag aan de strategie door middel van leiderschap en dat komt, naast bovenstaande lessen, vooral door de aandacht die eraan gegeven wordt.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe wij jou verder kunnen helpen groeien op het gebied van strategie? Plan een kennismakingsgesprek!