ArtikelEmpower growthLeiderschap

De Rol van de Directeur

Deel dit bericht

Beste directeur, jij bent niet het bedrijf. Wat is de rol van de directeur?

Net als de menner niet het paard en wagen is, kan de directeur niet het bedrijf zijn. Als directeur ben je de teugels, de borstel en soms zelfs de zweep. Je bent nooit het voertuig. Als menner probeer je van A naar B te navigeren, het paard gezond te houden, te zorgen dat het paard niet te hard trekt, de kar rustig over de weg te laten rijden en de verbinding tussen het paard en het wagen goed te oliën. Dat is de rol van de directeur. Niet om zelf de kar te trekken. Door in te schatten wat je paard en wagen aankunnen, neem je de juiste hoeveelheid mensen of producten mee.

Als menner weet je de route. De rol van de directeur is weten wanneer je links of rechts moet gaan om op je bestemming te komen. Het paard moet de stappen zetten. Tegelijkertijd probeer je goed in de gaten te houden of je paard en wagen goed uitgerust zijn voor de route die komen gaat. Misschien moet je toch even stilstaan om een tweede paard voor de wagen te zetten, of rubberen banden om de wielen te monteren. Deze keuzes kan jij maken, omdat jij gefocust bent op wat komen gaat.

 

Van paard en wagen naar een auto

Vroeger, toen je ondernemer was, probeerde je weleens alles tegelijk te zijn. Nu kan dat niet meer. Het bedrijf is sinds het begin gegroeid van paard en wagen naar een auto. Het bedrijf rijdt op paardenkracht, er zitten complexe computersystemen achter en alles moet feilloos met elkaar communiceren. Je rijdt geen race, je bent op reis naar een bestemming die continu verplaatst. Tussendoor bepaalt de directeur de tussenstops en geef je de auto extra brandstof. De rol van de directeur is zorgen dat de auto veilig rijdt, dat je de olie af en toe ververst. Verder doe je soms mee aan een race, gewoon voor de lol en om een beetje stoom af te blazen.

Als directeur weet je niet meer alles. Je ziet niet meer alles. Je hebt een comfortabele stoel gekozen, je zit achter het stuur, kiest een route (met of zonder Google Maps) en je kijkt af en toe op je dashboard. Bovendien, investeer je pas in een nieuwe stoel wanneer dat echt nodig is voor het beter laten rijden van de auto. In ieder geval niet voor de nieuwe remschijven geplaatst zijn. Dat is de rol van de directeur.

 

De rol van de directeur

Je durft als directeur de keuzes voor het geheel te maken. Investeren in een sterkere motor terwijl je chassis het niet aankan hoort daar niet bij. Soms maak je wel eens een verkeerde keus omdat je droomt van een Ferrari. Totdat je als directeur beseft dat de uitstraling van de auto niet altijd iets zegt over de kwaliteit van de auto en hoe deze over de weg die je hebt gekozen presteert. Als je een route vol met gaten en andere uitdagingen hebt gekozen, is de landrover misschien toch de betere keus.

Toch ben jij niet de auto. Je weet de details van het bedrijf niet meer. Je hebt een hoog-over beeld. Dus soms stuur je terwijl de auto die bocht nooit kan halen. Soms geef je gas terwijl je geen benzine meer hebt. Het dashboard gaat soms knipperen met een melding en je hebt eigenlijk niet de oplossing.

Beste directeur, Jij bent niet het bedrijf. Dat is de rol van de directeur. Je kan alleen proberen het bedrijf zo goed mogelijk te kennen voor je op reis gaat. Wij kunnen je helpen het bedrijf beter te kennen.

Neem contact met ons op om jouw organisatie DNA in kaart te brengen.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe wij jou verder kunnen helpen groeien op het gebied van strategie? Plan een kennismakingsgesprek!