ArtikelEmpower growthLeiderschap

De Echte Leiders in Organisaties zijn de Mensen

Deel dit bericht

Het succes van een organisatie is niet afhankelijk van een CEO. Een goede CEO kan een organisatie helpen groeien. Een slechte CEO helpt een organisatie de afgrond in. Bewust of onbewust. De stijl van de manager is afhankelijk van de situatie, zoals we ook in ons artikel over leiderschap deelden. Het is bovendien belangrijk om te beseffen dat CEO’s de menners van het bedrijf zijn. De echte leiders in organisaties zijn de mensen. De mensen met of zonder de officiële titel ‘leider’. Een CEO probeert de organisatie te begeleiden in de groei. De goede CEO weet de juiste mensen te vinden, binden en ontwikkelen. Deze mensen maken het verschil in het dagelijks werk.

 

De echte leiders in organisaties

Er zit grote diversiteit in de groep mensen van elke organisatie. Je hebt de stille kracht die elke deadline haalt en daarmee het goede voorbeeld geeft. Er is de sfeermaker die de nodige luchtigheid weet in te brengen als het vuur te heet wordt. De verbinder. De coach. De actievoerder. De aanjager. De visionair. De cijfer fanaat. De historicus. De dichter. De storyteller. De cheerleader. De verkenner. De denker. De uitvoerder. De relatie expert. De beïnvloeder.

Organisaties zijn gevuld met diversiteit. Ieder individu brengt een nieuwe dynamiek in deze diversiteit. En de individuen hebben kwaliteiten die in verschillende situaties nodig zijn. Dat zijn de echte leiders in organisaties. Net als een spel Stratego is het belangrijk dat iedereen weet welke krachten in een organisatie bestaan. Zodra het duidelijk is welke krachten de mensen hebben is het mogelijk om ze te positioneren.

 

De krachten van de echte leiders in organisaties

Veelal worden de krachten van de echte leiders onopgemerkt ingezet. Negen van de tien dingen belanden nooit bij de directie.  Achter de schermen zijn er tal van mensen bezig om dingen op te lossen, te voorkomen of te initiëren. Deze – soms onbewuste – loyaliteit zorgt ervoor dat een organisatie blijft presteren. Het is de motor in de auto. Het is de computer die communicatie op gang brengt wanneer er veel chaos is.

Dit zijn de echte leiders in organisaties die een cultuur maken. De mensen die zorgen voor motivatie wanneer het erg moeilijk lijkt. De coaches die over privéproblemen praten met collega’s. De stille kracht die tot 4 uur in de ochtend doorwerkt om de organisatiedeadline alsnog te halen. Ieder persoon in een organisatie heeft zijn of haar krachten. Over het algemeen vindt deze persoon deze kracht doodnormaal, terwijl iedere collega dit bewondert. Er zit veel potentie achter het goed inzetten van de krachten van de mensen. Aan de andere kant zitten er risico’s aan het niet goed inzetten van organisatie krachten.

 

De risico’s van krachten

Aan het verkeerd inzetten van krachten zitten risico’s verbonden. Op zichzelf heeft elke kracht een valkuil, maar er zijn ook risico’s die organisaties moeten voorkomen in het management van krachten.

Een van de risico’s is te weinig erkenning. De loyaliteit van de echte leiders heeft een houdbaarheidsdatum. Dit gebeurt wanneer er te weinig erkenning gegeven wordt voor het harde werk. Werk dat niet in de functieomschrijving van deze leider staat. Maar wat wel cruciaal is voor het succes van een organisatie.

Daarnaast heeft iedere organisatie een blinde vlek. In veel gevallen is deze blinde vlek ontstaan door de zoektocht naar gelijksoortige krachten. “Soort zoekt soort” wordt in veel organisaties onbewust in stand gehouden doordat de eindbeslisser(s) een specifieke voorkeur hebben. Deze voorkeur heeft een sterk effect op alle aspecten van een organisatie.

 

Voorkomen van risico’s

Het doorbreken van dit patroon kost vaak energie, tijd en uiteindelijk geld. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de eindbeslissers van een organisatie te vervangen. Hierdoor worden mensen met een ander perspectief verantwoordelijk. Zoals geschreven in het artikel over leiderschap, heeft dit te maken met de kracht van leiders om te herkennen wanneer hun stijl niet meer bijdraagt aan de groei.

Het inzetten en inrichten van een organisatie op krachten, met de juiste balans erkenning, kan zorgen dat alle risico’s worden vermeden. De organisatie identificeert waar een gat is ontstaan. De mensen worden ingezet op hun kracht, waar energie uit komt. De organisatie zet de leiders op de juiste plek.

 

Juiste persoon op de juiste plek

Een organisatie is een verzameling mensen. Ieder mens is een verzameling aan krachten. De bewustwording en beheersing van de krachten van ieder individu helpt de organisatie groeien. Gallup heeft in 75 jaar onderzoek aangetoond dat ieder mens een verzameling van 34 krachten tot zijn/haar beschikking heeft. Deze krachten zijn uniek verdeeld in ieder mens en kunnen in kaart gebracht worden.

Dit betekent dat er een kans van 1 op 43 miljoen is dat twee mensen dezelfde verdeling krachten heeft. Hierdoor is het extra belangrijk om drie stappen te nemen om de juiste persoon op de juiste plek te zetten:

  1. (H)erkennen van de echte leiders in organisaties;
  2. Inrichten van de bestaande organisatie op deze krachten;
  3. Aanvullen van krachten in blinde vlekken die opvulling nodig hebben;

Dit geldt ook voor een CEO.  Niet iedereen is gemaakt voor de rol van CEO. Er ligt veel verantwoordelijkheid op je schouders. Het verdelen van deze verantwoordelijkheid kan een CEO helpen om de organisatie te helpen groeien. Ondanks dat het succes van een organisatie niet afhankelijk is van een CEO, is deze wel verantwoordelijk om een organisatie naar succes te begeleiden. Door de echte leiders in organisaties goed te positioneren.

Neem contact met ons op om jouw organisatie DNA in kaart te brengen.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe wij jou verder kunnen helpen groeien op het gebied van strategie? Plan een kennismakingsgesprek!