ArtikelEmpower growthLeiderschap

De drijfveren van de ondernemer

Deel dit bericht

Ondernemers zijn een belangrijke factor in de economie. De ‘eigenaren’ van ondernemingen trekken veel aandacht en brengen tegelijkertijd veel beweging en innovatie. Waarschijnlijk is dat de reden dat deze groep ‘founders’ zo aantrekkelijk is voor campagnes, LinkedIn-verkoopverzoeken en andere vormen van marketing en sales. Ze geven geld uit. Zolang we het maar vragen. Tegelijkertijd lijkt het wel alsof weinig mensen goed begrijpen hoe ondernemers in elkaar zitten. Wat zijn de drijfveren van de ondernemer?

Ze worden al snel gelabeld als bemoeierig, kritisch, ongeduldig, gepassioneerd en harde werkers. Deze eendimensionale labels laten onvoldoende zien wat de ondernemers beweegt. Wij hebben geprobeerd om de drijfveren van de ondernemer van Nederland iets meer lading te geven.

 

Ondernemen is soms eenzaam

Je begint een bedrijf vanuit een idee of een frustratie. Langzaam krijgt dit aandacht en dus trek je mensen aan. Het bedrijf groeit en je blijft hard werken. Maar toch lijkt het alsof niemand echt begrijpt hoe dit jou wakker en bezig houdt. Mensen vragen veel aan en van je en je blijft maar antwoorden geven. Je probeert alles te jongleren. Soms lijkt het alsof weinig mensen zien wat je allemaal doet voor het bedrijf en dat frustreert op sommige momenten.

 

Het voelt als jouw kind

Het lijkt wel gek om te zeggen, maar vrijwel elke ondernemer ervaart dit zo. Jouw bedrijf is jouw kindje. Je ziet het kind geboren worden, de eerste stapjes nemen en vervolgens langzaam groeien. De puberteitsfase is echt lastig en volwassenheid is moeilijk te accepteren. Om nog maar te zwijgen over de emoties die komen kijken bij loslaten. Als het dan niet goed gaat met je kindje probeer je alles te doen om het te beschermen. Jouw hart en ziel zit er immers in. Dat is één van de grootste drijfveren van de ondernemer.

 

Ondernemen is innoveren

In alles wat een ondernemer doet, ziet hij wat er nog kan gebeuren. Wat er nog mag veranderen. De groei van het verleden is niet vergeten, maar de ambitie voor de toekomst overheerst. Een ondernemer wilt ongelofelijk graag de potentie laten bovenkomen. Daardoor is een van de drijveren van de ondernemer om continu te blijven innoveren. Dingen slimmer, anders en beter inrichten. Je weet wat er allemaal nog kan en wilt dit het liefst snel organiseren. En dan is het lastig te begrijpen wanneer anderen dit, voor jouw gevoel, vertragen.

 

Ondernemers zitten in hun hoofd

Dit is vaak een grote frustratie van mensen in het bedrijf. De ondernemer heeft wel een strategie, maar die zit in zijn of haar hoofd. Het opschrijven van de strategie voelt lastig, omdat het non-stop verandert. Er gebeurt iets en het plan wordt bijgesteld. Deze flexibiliteit lijkt verloren te gaan met het opschrijven van de strategie. Een gedachte is immers veel sneller dan een geschreven woord.

Al met al zijn ondernemers mensen met een enorme drive en toewijding. Het zijn échte eigenaren die veel twijfels hebben, maar dit niet altijd laten zien. Zij moeten immers de stabiele factor zijn in een wereld met erg veel onzekerheden. Een grote verantwoordelijkheid.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe wij jou verder kunnen helpen groeien op het gebied van strategie? Plan een kennismakingsgesprek!