Bij het bordspel Stratego moet je niet alleen je tegenstander verslaan, maar tegelijkertijd je eigen vlag verdedigen. Zonder die vlag ben je er geweest. Die ‘vlag’ staat met een beetje fantasie voor jouw purpose; zolang iedereen die hoog in het vaandel draagt, blijf je als bedrijf springlevend. Zolang de vlag zogezegd de lading dekt. Dat is echter lang niet altijd het geval.

Blijf dicht bij jezelf

Een goede, (redelijk) tijdloze purpose formuleren brengt een energie in een bedrijf die ver voorbij de winstgevendheid gaat. We hebben daar in ons vorige blog ook over geschreven. Het vinden van de treffende purpose is pas het begin. Daarna gaat het echte werk van start. Als je hierbij zaken over het hoofd ziet of verkeerd aanpakt, dan loop je het risico dat mensen je purpose niet serieus nemen of aangeven dat het slechts voor de bühne is. Deze uitdagen voorkomen zorgt ervoor dat een purpose ook echt gevoeld en dus nageleefd wordt. Om jou te helpen bij deze uitdagingen hebben we op basis van onze ervaring een aantal praktische tips op een rijtje gezet.

DO:

  • Leg de purpose op verschillende lagen vast door medewerkers actief te vragen naar hun eigen interpretatie van en connectie met de purpose van het bedrijf. Laat het team dit per persoon ook vastleggen. Dan beantwoordt iedereen de vraag: “Hoe ga ik aan deze purpose werken?“. Pas dan wordt een purpose deel van de identiteit van het hele bedrijf.
  • Wees geduldig met het uitrollen van de purpose. Het is geen marketingcampagne waar je een PowerPoint de organisatie in slingert en verwacht dat het gaat leven. Als leiderschap moet je deze reis geduldig begeleiden.
  • Benoem de ontwikkeling van de purpose regelmatig. Een nieuwe, purpose gedreven website lanceren is een grote stap in de goede richting. Door deze ontwikkelingen te koppelen aan de purpose staat je purpose sterker.
  • Wees bewust van jouw keten. Betrek je ketenpartners, zoals leveranciers en klanten, actief bij jouw purpose. Vraag ze hoe zij deze purpose zelf ervaren. Samen sta je sterker en vergroot je de kans dat ook andere partijen zich aansluiten.
  • Verbind sales en purpose actief. Het is een grote stap, maar zodra organisaties een purpose gaan ‘verkopen’, groeit je bedrijf veel sneller. Een product probeert iedereen te verkopen namelijk. Een overtuiging doen echter niet veel jou na.

DON’T:

  • De purpose op muren en screensavers plakken voordat hij leeft. Een purpose leeft pas als iedereen deze naleeft. Zodra anderen in het bedrijf de purpose in meetings beginnen te gebruiken en in het maken van beslissingen, dan is het tijd om stickers te bestellen.
  • Winst boven de purpose stellen. Veel bedrijven vinden een purpose prima totdat het op enig moment de winst negatief beïnvloedt. In zulke gevallen is de purpose alleen een manier om je mooier of hipper voor te doen dan je bent. Winst is het resultaat dat volgt uit de purpose.
  • De purpose saboteren. Lijkt logisch toch? En toch gebeurt het vaker dan je denkt. Als met name leidinggevenden zich niet of te weinig aan de purpose houden, brokkelt het draagvlak onder medewerkers en externen uiteraard snel af. If you don’t’ walk the walk, don’t talk the talk. Binnen beginnen, is buiten winnen. Afijn, you get the point.
  • De purpose veel details geven gebeurt te vaak. Directies vinden het belangrijk om alles te stoppen in die ene zin. Laten we onze USP’s en stakeholders er ook in stoppen. Voor je het weet is het een verhaal van twee paragrafen. Dat geeft geen energie meer.
  • Niet over de purpose van jouw organisatie praten. Sommige medewerkers kunnen zich er ongemakkelijk bij voelen om de purpose persoonlijk uit te dragen, bijvoorbeeld tijdens een event of een feestje. Erover praten werkt echter motiverend en geeft juist energie. Het brengt nieuwe lagen aan de purpose.

Talent bevrijden

Talentenbemiddelings- en ontwikkelingsbureau Bewegin is een mooi voorbeeld van een volledig purpose gedreven organisatie. Alledaagse beslissingen die gemaakt worden, komen uit deze purpose voort en het geeft mensen in de organisatie de vrijheid om zelfstandig beslissingen te nemen. “Onze purpose, namelijk talent bevrijden, zit overal: van onze meetings tot de website en van onze evenementen tot onze persoonlijke ontwikkeling. In al onze uitingen volgen we dit”, aldus algemeen directeur en partner Michiel van Doorn. “Onze strategie draait volledig om de purpose heen. Zelfs de commerciële kant van het bedrijf draagt de purpose actief uit in de commerciële gesprekken met onze toekomstige opdrachtgevers. Mede hierdoor zijn wij als MT van Bewegin in staat om 80% van onze tijd aan de toekomst van Bewegin te besteden. Iedereen weet immers waarom we doen wat we doen.”