De strategie voor een sportwedstrijd wordt nooit bedacht tijdens een eerdere wedstrijd. Die strategie wordt altijd gevormd in de aanloop naar de wedstrijd. Alle coaches en spelers nemen tijd voor het vormen van de strategie. Het vormen van die strategie wordt gedaan door beelden van de vorige wedstrijden te bekijken, beelden van de tegenstander te analyseren en rekening te houden met allerlei data die er beschikbaar is. Heel soms wordt er ook rekening gehouden met de wedstrijd die erna volgt. Doorgaans is de focus echter specifiek op die ene wedstrijd.

De “wedstrijd” voor een bedrijf laat zich vangen in een termijn of tijdsbestek. Het kan een kwartaal zijn, een half jaar of zelfs een jaar, dat verschilt per organisatie. Bedrijven die werken met scrum vatten het zelfs in een zogenoemde sprint van een paar weken. Gedurende die periode is het belangrijk dat de organisatie zich committeert aan de “wedstrijd”. Je zult dagelijks bezig zijn met allerlei zaken die op je pad komen. Of zaken die af proberen te leiden van het pad.

Stilte voor Bedrijfsstrategie

Het allereerste wat een organisatie hoort te doen, is tijd inruimen voor het vormen van de strategie. Een vastgestelde periode waarin het wedstrijdplan wordt bepaald. Hier is tijd en focus van iedereen voor nodig. Er moet mentale ruimte zijn. Om een bedrijfsstrategie te vormen moet je stil staan.

Terwijl een organisatie stilstaat, zijn er 6 cruciale stappen als onderdeel van de strategie. Deze stappen vinden plaats voor, tijdens en na focus periode. Net als bij een wedstrijd. Maar om deze cyclus te kunnen doorlopen, moet daar echt ruimte voor zijn. Grotere organisaties hebben een team die hierbij stilstaat, zodat de rest van de organisatie door kan gaan. Kleinere organisaties geven de mensen binnen de organisatie met een talent voor strategie de ruimte om stil te staan.

Zodra de ruimte er is, kan er begonnen worden aan de cyclus van strategie door allereerst informatie te gaan vergaren.

Stap 1: Vergaar informatie

Om goed te begrijpen wat je huidige situatie is, is informatie en inzicht cruciaal. Een voetballer heeft beeldmateriaal van de concurrent en van eerdere wedstrijden nodig. Een organisatie heeft informatie nodig over de verschillende componenten van de organisatie. Informatie over het DNA van de organisatie. Data over marketing & sales. Informatie over de financiën. Inzicht in de status van klanten. Een overzicht van de product/service en de markt. Oftewel, een totaalbeeld die richting geeft aan de toekomst.

Stap 2: Kracht van analyse

Om het verschil te zien tussen de huidige situatie en de gewenste situatie, is het belangrijk om al deze informatie grondig te analyseren. Het is belangrijk om te analyseren wat de informatie betekent over de huidige situatie. Pas dan kan de organisatie bedenken wat de gewenste situatie is.

Je moet informatie dus analyseren om erachter te komen waar er een gat zit tussen de ambities en de realiteit. Het begrijpen van het gat tussen beiden geeft je een belangrijk doel: creatief nadenken over oplossingen die de situatie kunnen verbeteren.

Stap 3: Creativiteit is cruciaal

Voor het overbruggen van de gewenste situatie naar de huidige situatie is grenzeloze creativiteit nodig. Brainstormen over mogelijke strategieën, stappen en veranderingen die de situatie verbeteren. De organisatie gaat brainstormen binnen de gestelde kaders om erachter te komen wat nodig is voor verbetering.

Het eerder benoemde stilstaan voor strategie is niet alleen belangrijk om alle informatie te vergaren en te analyseren. Het is vooral belangrijk om ruimte te creëren voor creativiteit. Om te kunnen brainstormen heb je “brainspace” nodig.

Stap 4: SMART strategie

Zodra de creativiteit gevloeid heeft, is het cruciaal om het vervolg praktisch maken. Dit vervolg betekent in een specifieke tijdslijn de stappen uitwerken om het gat te overbruggen. De stappen om van de huidige naar de gewenste situatie te komen is belangrijk om het vervolg duidelijk te maken. Anders verzuipt de strategie in de waan van de dag. Mensen gaan terug naar hun alledaagse taken. De bedrijfsstrategie zakt terug naar een momentopname zonder opvolging.

Stap 5: Strategie delen is vermenigvuldigen

Naast het bedenken van de stappen is het belangrijk om dezelfde strategie praktisch te delen met de mensen in een organisatie. Niet alleen de directie of de aandeelhouders hebben recht op de strategie. Alle relevante stakeholders moeten inzicht krijgen.

Bedrijfsstrategie afschermen van de mensen in een organisatie zorgt voor veel frustraties. Mensen willen begrijpen wat er voor hen veranderd en waarom. Daarom is het belangrijk om alle mensen in een organisatie mee te nemen in de strategie. Hier komen de strategische doelen samen met de praktische stappen. Daardoor heeft dit een impact op de werkdag van alle mensen in de organisatie.

Stap 6: Effect monitoren

Om te blijven bij de vergelijking naar sport: Het vormen van een strategie voor de wedstrijd is slechts een onderdeel van strategie. Het belang en de waarde ervan is continu. Als coach reflecteer je continu het effect van de gestelde strategie. Je probeert die strategie bij te sturen. Soms tijdens de rust een donderspeech geven om de spelers te wijzen op de gemaakte afspraken.

Zo werkt het ook in het bedrijf. Gedurende het implementeren van de strategie, blijven bouwen aan de bedrijfsstrategie. Meten of de strategie werkt en waarom. En aan het einde van de periode weer reflecteren. Wat vervolgens aan de basis staat van de volgende strategie cyclus.

Strategie is cyclisch

Strategie binnen een bedrijf is dus cyclisch. Het is een doorgaande cirkel waarbij elke gevormde strategie wordt opgevolgd door het vormen van de volgende bedrijfsstrategie. Begrijpen wat je is overkomen, meenemen wat je hebt geleerd en groeien waar dat mogelijk is.

Benieuwd naar ons traject om stil te staan voor de strategie van jouw bedrijf? Wij begeleiden organisaties met cyclische strategische sessies. Benieuwd naar de rol die strategie speelt in de organisatie? Neem contact met ons op om jouw organisatie DNA in kaart te brengen.