Hoe vorm je een bedrijfsstrategie?

Waarom strategie begint met stilstaan
Een strategie voor een sportwedstrijd bedenk je niet halverwege het vorige duel. Die wordt doordacht, voorbereid en afgestemd – ruim vóór het fluitsignaal. Coaches en spelers nemen de tijd. Ze analyseren beelden, bestuderen de tegenstander, verzamelen inzichten en bepalen hun plan. De volledige focus ligt op de komende wedstrijd.
Zo zou het in organisaties ook moeten zijn.
Waar een sportwedstrijd 90 minuten duurt, bestrijkt de ‘wedstrijd’ van een organisatie vaak een kwartaal, halfjaar of zelfs een heel jaar – afhankelijk van het ritme waarin je werkt. Agile-teams werken in sprints van een paar weken. Maar welk ritme je ook hanteert: zonder doordachte voorbereiding raakt de inzet versnipperd. En blijft impact uit.
Stilte voor de strategie
De eerste stap in elke sterke strategie? Ruimte maken. Niet alleen in je agenda, maar ook in je hoofd. Vertragen. Terugkijken. Vooruitdenken. Het grotere plaatje zien. Strategie vraagt om mentale rust en een bewust moment in het jaar waarin je de koers bepaalt – zoals een coach zijn team even afzondert voor de wedstrijd.
Want strategie is zowel gestructureerd als creatief. Daarom werken wij met een vaste cyclus in zes stappen:
1. Vergaar informatie – Krijg het totaalbeeld
Om richting te kunnen kiezen, heb je inzicht nodig in alle aspecten van je organisatie: identiteit, klantbeleving, financiën, marktpositie, mensen en processen. Alleen met een volledig beeld kun je bepalen wat nodig is. Zoals een coach wil weten wie fit is, wie er ontbreekt en hoe de tegenstander speelt.
2. Analyseer – Begrijp het gat tussen nu en straks
Een goede analyse laat niet alleen zien waar je staat, maar ook waar het wringt. Pas als je de kloof tussen ambitie en realiteit begrijpt, kun je scherpe keuzes maken. Strategie begint niet met meningen – maar met inzicht.
3. Creëer – Denk buiten de kaders
Echte doorbraken ontstaan als je durft los te laten wat je al weet. Neem tijd voor creativiteit. Brainstorm. Daag elkaar uit. Denk verder dan de status quo. Dit is de fase waarin nieuwe richtingen zichtbaar worden – als je de rust hebt om ze te laten ontstaan.
4. Maak het concreet – Van visie naar routekaart
Na de creatie komt de vertaling. Wat zijn de logische stappen? Waar beginnen we? Wat past in ons ritme? Strategie wordt pas werkbaar als ze terug te brengen is tot concrete acties – die stap voor stap richting geven aan de toekomst.
5. Deel en verbind – Laat strategie leven
Strategie werkt alleen als mensen het verhaal begrijpen, voelen en geloven. Deel het plan. Vertaal het naar de praktijk. Verbind het met ieders werkdag. Strategie moet geen papieren werkelijkheid zijn, maar een gedeelde koers die gedragen wordt door het hele team.
6. Monitor en stuur bij – Blijf leren en aanpassen
Strategie is geen eindpunt, maar een dynamisch proces. Monitor je voortgang. Reflecteer. Stuur bij. Zoals een coach na rust de tactiek aanpast of zijn team toespreekt. Blijf verbonden met je koers – en met je mensen.
Strategie is een cyclus
Organisaties die duurzaam willen groeien, maken van strategie een vast onderdeel van hun ritme. Ze creëren bewust ruimte voor reflectie, maken scherpe keuzes en bouwen stap voor stap aan de toekomst. Niet door harder te werken – maar door slimmer te sturen.
Benieuwd hoe jouw organisatie ruimte kan maken voor strategie?
Wij begeleiden teams in strategische cycli – van reflectie tot realisatie.
Ontdek wat jouw strategie vandaag nodig heeft.
NIEUWSGIERIG?
Benieuwd hoe wij jou verder kunnen helpen groeien op het gebied van strategie? Plan een kennismakingsgesprek!
