We worden allemaal wel eens geconfronteerd met lastige vragen. Die kunnen afkomstig zijn van bijvoorbeeld een boekhouder, maar ook van een vriend of kennis tijdens een feestje. Goedbeschouwd zijn niet die vragen moeilijk, maar de antwoorden erop. Zo is de vraag ‘Wie ben ik als bedrijf?’ simpel. Een helder en eenduidig antwoord op die vraag is echter vrij zeldzaam. En dat antwoord is toch echt heel belangrijk.

Vaak onduidelijk

Neem het succesvolle bedrijf Coolblue. Die hebben hun identiteit onlosmakelijk verbonden met klantvriendelijkheid. Maar dat werkt natuurlijk alleen als iedereen weet wat die identiteit is en vervolgens ook alles doet voor een glimlach. In veel organisaties is die identiteit echter volslagen onduidelijk. Je kunt in elk geval teruggrijpen op wat er op je website onder ‘Over ons’ of onder de missie of visie staat. Maar wie heeft die teksten eigenlijk geformuleerd? Was dat het resultaat van een gezamenlijke analyse of van een beslissing in het management team? Bij een gezamenlijke beslissing is de kans dat er in het dagelijkse werk iets mee wordt gedaan waarschijnlijk groter.

Vertaling naar dagelijkse werk

Het proberen te vatten van de identiteit van een organisatie is complex vanwege de veelheid aan onderwerpen. Bij een kleine organisatie lukt dat nog wel en dat valt te vergelijken met een paard en wagen. Redelijk overzichtelijk en makkelijk te besturen. Zodra een organisatie groeit wordt het steeds meer een volautomatische auto (of vrachtwagen) met een boordcomputer en een complexe motor die samen vooruitgang realiseren. Je weet de auto wel te besturen, maar onder de motorkap begrijp je het meeste niet meer. Je houdt af en toe een dashboard in de gaten maar doet veel op intuïtie. En daardoor vlieg je soms uit de bocht of valt de auto stil.

Meer zicht op het geheel

Maar met meer inzicht kun je betere beslissingen maken. Je krijgt meer zicht op het geheel en dat zorgt voor een gevoel van grip. Tegelijkertijd creëert overeenstemming over de identiteit een duidelijk plaatje, waardoor er geen onnodige discussies plaatsvinden. En als je dan eenmaal de inzichten hebt, moet je deze informatie nog doorvertalen naar acties die daadwerkelijk iets opleveren voor de groei van de organisatie. Om de identiteit vervolgens top-of-mind bij iedereen te krijgen en te houden, moet je dit omzetten naar een strategie, hier veel over in gesprek gaan en vooral leiderschap in tonen. Pas dan bevrijd je de groei van de organisatie in z’n geheel.

Nieuwe werkelijkheid

Dit is geen recht-toe-recht-aan proces; hier zit veel werk aan verbonden en zorgt voor een nieuwe werkelijkheid vanuit transparantie. Een transparantie die initieel voor frictie kan zorgen. Je legt namelijk plotseling alles bloot. Zodra je de identiteit hebt gevat en hij is omarmd, kun je deze naar buiten gaan uitdragen. Hiermee geef je een volledig helder beeld aan de buitenwereld, wat herkenning oproept. Je durft immers als organisatie jezelf te zijn en die authenticiteit trekt mensen, klanten en partners aan. Om je identiteit naar buiten uit de dragen, kun je allerlei media benutten waaronder statements op je website, standaard de identiteit en/of purpose in e-mails van al je medewerkers vermelden, maar ook branding, social media, in blogs en op beurzen.

Meetbaar maken

Tot slot wil je weten of al je acties op langere termijn de beoogde resultaten hebben. Dat gaat verder dan een onderbuikgevoel en zul je, zowel intern als extern, meetbaar moeten maken. Dit is een grote uitdaging omdat de identiteit van de bedrijf zich lastig laat vangen in cijfers. Wil je weten hoe je hier inzicht in kunt krijgen? Neem contact met ons op! Kun je hulp gebruiken bij de zoektocht naar de identiteit en purpose van jouw organisatie? Het antwoord op deze simpele vraag is gelukkig eveneens eenvoudig: neem contact met ons op via hello@strategodevelopment.com of 06-1809 6813.