Eerlijk zijn over je gevoelens, maar ook fouten durven maken en deze ook toegeven. Voor sommigen de normaalste zaak van de wereld en voor anderen een nachtmerrie. Feit is wel dat een kwetsbare opstelling een enorm potentieel onder medewerkers kan losmaken en daarmee de groei van je organisatie een flinke boost kan geven. Leiders hebben hierin een cruciale voorbeeldfunctie. Die moet echter wel authentiek zijn en niet te ver worden doorgevoerd.

Revolutionaire denkers

Jezelf kwetsbaar opstellen is voor oudere generaties, die zijn opgegroeid met het idee dat kwetsbaarheid een teken van zwakte is, doorgaans lastiger dan voor jongeren. Toch waren er talloze generaties terug al revolutionaire denkers die de wereld een stuk verder hebben geholpen door die angst of gêne juist te negeren. Denk aan de onverzettelijke Wright Brothers die talloze keren, letterlijk en figuurlijk, op hun plaat zijn gegaan om te bewijzen dat mensen kunnen vliegen. Daarmee is meteen duidelijk wat een kwetsbare houding en durven experimenteren kunnen betekenen voor innovatie in jouw organisatie.

Authentiek en gedoseerd

Goed beschouwd is jezelf kwetsbaar durven opstellen al persoonlijke groei op zich. Feedback van anderen zorgt vervolgens voor reflectie en daarmee voor verdere groei. En als je die kwetsbare houding als directeur of manager op authentieke wijze weet te doseren (dat wil zeggen: gevoelens benoemen zonder emotioneel leeg te lopen), dan zullen medewerkers bovendien eerder geneigd zijn zaken van je aan te nemen. Door als leider meer van jezelf te laten zien, weten collega’s immers eerder wie je écht bent en wat je beweegt. Dat leidt vaak tot meer begrip en de bereidheid een stapje harder of verder te willen gaan.

‘Ik heb een rotdag’

Met zo’n open houding neem je dus automatisch elementen uit de zogenoemde onderstroom weg, zoals weerstand en wantrouwen. Je mag dus ook als manager best eens hardop zeggen dat je een uitgesproken rotdag hebt. Dat voorkomt niet alleen dat medewerkers jouw chagrijn op zichzelf betrekken, maar geeft ze tegelijkertijd de vrijheid om hun eventuele eigen negatieve gevoelens te benoemen. Bij Stratego Development stellen we onszelf ook naar onze eigen collega’s kwetsbaar op. Zeker wanneer de meer ervaren adviseurs laten zien dat ook zij bepaald niet perfect zijn, kan dat bevrijdend werken voor de andere collega’s.

Meerwaarde

Met name jonge medewerkers hebben niet alleen qua technologische skills, maar ook inhoudelijk een duidelijke meerwaarde richting de toekomst. Zij zullen zich de benodigde skills sneller eigen maken wanneer ook zij leren om zichzelf kwetsbaar op stellen in plaats van uit te stralen alles al te weten en te kunnen. En als er een paar tussen zitten die beter of slimmer zijn dan jij, voel je daar dan niet ongemakkelijk bij, maar benut het door ze in hun kracht te zetten. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.

“Iemand die nog nooit een fout heeft gemaakt, heeft nooit iets nieuws geprobeerd”

(Albert Einstein)